Кондрусевич: "Наверное, откажусь от выступлений за сборную"

12 декабря 2009, 17:17
Беларуский легионер запорожского Ферро рассказывает о своей жизни в Украине, о построении Большакова и наших дорогах.
Кондрусевич: "Наверное, откажусь от выступлений за сборную" Беларуский легионер запорожского Ферро рассказывает о своей жизни в Украине, о построении Бо...
Георгий Кондрусевич, фото БК Ферро

- На мій погляд, команда почала грати в розумніший баскетбол, хоча принципи побудови гри у Кирила Большакова не помінялися.
- Так, принципи ті ж, що й минулого року, але стараємося на тренуваннях працювати над всіма нюансами. Просто команда стала збалансованішою щодо кожної позиції. В одного не пішла гра – йде в іншого. А для загального результату це те, що потрібно.

- З іншого боку, поява двох гравців приблизно одного рівня на одній позиції – це ще й конкуренція..
- Конкуренція в колективі завжди йде йому на користь. Під час підготовки до сезону я був на зборах національної команди Білорусі, але стежив за ситуацією в клубі й за результатами контрольних матчів зробив висновок: з'являються контури в цілому рівної, збалансованої команди. Найголовнішим для нас з Сергієм Чариковим було те, що, повернувшись у клуб, ми практично відразу потрапили в командний механізм. Хоча, якщо чесно, я побоювався, чи зможу безболісно увійти до оновленого колективу. Випадки ж бувають всякі. Слава Богу, все гаразд. Сподіваюся, не псую загальної картини, в усякому разі, намагаюсь старанно й відповідально ставитися яг до ігор, так і до тренувань.

- Напевно, психологічно почуваєшся впевненіше? Все ж таки другий сезон в команді.
- Щодо мого психологічного стану, минулий сезон був нестабільним. Чемпіонат УБЛ для мене був новим, потрібно було звикнути, освоїтися. Своя специфіка. Зараз відчуваю себе, звісна річ, інакше.

- Успішний старт не став несподіваним для самих гравців?

- Десь чотири матчі були, можливо, несподіваними й приємними. А далі вже повірили в свої сили, почали грати впевненіше, на виграш. Вже немає навіть думки, що приїдемо, скажімо, до Маріуполя або Донецька, і після першої чверті вже все буде зрозуміло. Граємо тільки на перемогу, до останнього. Перемоги над елітними клубами - Азовмашем і БК Донецьк, упевнений, не останні. Гадаю, ще кого-небудь "зачепимо", покажемо зуби.

- Аналізу гри суперників приділяється особлива увага?
- Звичайно. Без цього зараз неможливо. Все дивимося, аналізуємо. Особисто в мене немає можливості дивитися телетрансляції матчів, але щось знаходжу в Інтернеті, є друзі-баскетболісти з якими спілкуємося, обмінюємося думками про гру потенційних візаві. Потім дивишся відеозапис матчу команди-суперниці й уже з урахуванням цієї інформації визначаєш як грати. Сучасний баскетбол без аналізу неможливий. Багато допомагає Сашко Рибалко – він давно вже грає в чемпіонатах України, знає можливості й манеру гри практично всіх суперників.

- На мій погляд, рівень нинішньої української Суперліги значно зріс. А як ти вважаєш, наскільки істотна різниця між об’єднаною баскетбольною елітою України й минулорічною УБЛ?

- Думаю, ця різниця істотна. Минулого сезону в УБЛ всі команди були приблизно рівні. Зараз, після об'єднання двох турнірів, рівень чемпіонату підвищився. Явного лідера немає, але є фаворити. Звичайно, багато що залежить від гри легіонерів, але є й вправні українські гравці. У плані гри, на мій погляд, не завжди й не у всіх присутній комбінаційний, європейського зразку баскетбол, але глядачам стало цікаво, люди відвідують матчі. А нам приємно грати за переповнених трибун.

- Ти став першим білоруським легіонером Ферро-ЗНТУ. Співвітчизники, минулого сезону – Коженець, а нинішнього -- Чариков, часом, не твої протеже?

- Ні, хоча тренер цікавився моєю думкою про Чарикова. З Сергієм ми відіграли два сезони в Осиповичах, разом виступаємо за збірну, добре один одного знаємо, і свою думку про його людські якості я висловив Кирилу Вадимовичу.

- У тебе були варіанти змінити клуб під час міжсезоння?
- Були. Але ми з дружиною Анною все зважили, поміркували, врахували інтереси дитини – доньці Кірі скоро виповниться півтора роки, і вирішили не гнатися за журавлем в небі. Тут ми все вже знаємо, імпонує обстановка в нашому клубі, та й тренер хотів бачити мене в команді, що важливо. Тому я й прийняв рішення залишитися.

- Дитину білоруській або українській мові вже вчите?
- Тут окрема історія. Кіра дивиться телевізор, чує українську мову, але інтернаціональні слова – мама, папа – вимовляє на російській. А білоруську мову вона встигне в школі вивчити, поспішати не будемо.

- ЇЇ тато свого часу встиг?
- Російською і білоруською мовами, природно, володію вільно. Українську розумію, але розмовляти не можу. Спілкуюся на сербській, яку вивчив, коли грав у Боснії. Англійську розуміти можу, але не вистачає мовної практики.

- У Запоріжжі ваше сімейство вже понад року. У Кондрусевичів є улюблені місця?
- Це – Набережна. Особливо подобається озеро біля кафе "Каскад", де плавають лебеді. Мала дуже полюбляє їх годувати, й ми прагнемо туди навідуватися. До речі, і сім'я Сергія Чариікова (в них теж є маленька дитина) частенько там буває. Подобається нам і в центрі міста, у сквері біля фонтану з великою кам'яною кулею на площі Маяковського.

- А як щодо суто чоловічих захоплень?
- Все гаразд. Я люблю рибалити. У Запоріжжі, щоправда, через брак часу не часто вдається зі спінінгом посидіти біля річки, а ось у відпустці – неодмінно приділяю час цьому виду відпочинку. Тут поки що нічого не виловив, зате в Білорусі ця справа у мене налагоджена – там у мене є й човен, і спінінги.

- Як з уловом?
- По-різному. Віддаю перевагу хижим рибам. Якось впіймав сома вагою під чотири кілограми, іншого разу – щуку десь на два з половиною… Сподіваюся, кращі трофейні екземпляри попереду.

- Ну а приділяти час ще одному хобі – музиці – виходить?
- Тільки вдома, в Білорусії. Тут немає ні інструментів, ні часу. Але музику слухаю. Подобається Лед Зеппелін, поважаю Рамштайн, до душі Аліса, можу послухати Ляпіса Трубецького, українські Воплі Водоплясова, Океан Ельзи. Все, окрім попси.

- Так, сьогодні Україна і Білорусія – це дві великі різниці, і не тільки стосовно автошляхів. За союзних часів мінський РТІ був не на останніх ролях в чемпіонаті СРСР. Чому, на твій погляд, нині баскетбол в Білорусі знаходиться в занепаді, хоча сильні гравці, загалом, є?

- Зараз баскетбол на моїй батьківщині починає потихеньку підніматися. А головна причина відставання – нестача коштів. Держава не приділяє уваги розвиткові цього виду спорту. А з урахуванням кризи і особливостей білоруської економіки небагато бізнесменів готові вкладати в нього гроші. По-суті, лише три-чотири клуби – БК Мінськ, ОЗАА (Осиповичі), Гродно-93 і Віталюр (Мінськ) – стабільні в фінансовому плані. У нас зараз набудували ковзанок на багато десятиліть вперед, утримувати які, гадаю, задоволення не з дешевих, а ось нових ігрових залів практично не з'явилося. Хокей - спорт номер 1 у Білорусі, а баскетбол нікому не потрібний.

- Напевно, тому й таке ставлення до національної збірної?
- Звичайно. Виступи за національну команду для її гравців, можна сказати, є добродійністю. За мої шість років в збірній ми лише двічі отримували якісь премії. Все інше – альтруїзм чистої води. І це при тому, що минулого сезону нам навіть вдалося потрапити в плей-офф першості Європи. Грали із збірною Грузії і, я вважаю, ми могли виграти, але…

- Щось зашкодило?
- Нам просто не вистачило підтримки, причому на всіх рівнях. У Могильові на нашу гру прийшла лише половина від можливого числа глядачів. А в Тбілісі величезний Палац спорту був забитий вщерть, а люди ще й дивилися матч на вулиці, на великому екрані! Там, в хорошому сенсі, хворіють баскетболом. Ми грали за ідею, а суперник, досягши мети (грузини вийшли до дівізіону А), ще й отримав додатковий стимул – солідні преміальні. Виходить, ми боремося з системою, що залишилася з радянських часів, а система, схоже, бореться з нами. Вибачите за прямоту, накипіло. Напевно, в наступному сезоні відмовлюся від виступів за збірну – набридло грати під гаслом "Давай зараз попрацюємо, а потім, можливо, щось буде". Багато гравців такої ж думки, до того ж ми – не школярі, в нас, на жаль, вже не той вік.

Источник: БК Ферро-ЗНТУ
Комментарии
комментариев нет, пока...
Добавить комментарий

Для участия в обсуждении пожалуйста войдите используя учётную запись iSport.ua или Football.ua. Если у вас ещё нет аккаунта — создайте его, это не займёт много времени.

Досье
Георгий Кондрусевич
Имя: Георгий
Фамилия: Кондрусевич
Дата рождения: 12-12-1978
Вид спорта: баскетбол
НОВОСТИ РАЗДЕЛА
все новости iSport.ua - новости
ГОЛОСОВАНИЕ
все опросы
Чем вам, прежде всего, запомнится прошедший сезон Суперлиги?
Невероятными 100% побед Химика
Финансовыми трудностями в клубах группы "Приват"
Массовой миграцией украинцев за рубеж
Спасением МБК Николаев от прекращения существования
Удивительным третьим кругом в исполнении львовской Политехники
Сенсационным вылетом Будивельника от Днепра в полуфинальной серии
Чем-то иным

Украина. Суперлига

  02 мая 2016  



 
 

Суперлига Фаворит Спорт

     
# команда в п о
1.  БК Кривбасс 25 5 55
2.  Динамо 21 9 51
3.  Химик 23 4 50
4. Черкасские Мавпы 17 12 46
5. БК Запорожье 13 18 44
6. МБК Николаев 13 15 41
7. БК БИПА 12 17 41
8. Волыньбаскет-WOG 4 26 34
9. БК ИНФИЗ 3 25 31
 
 
 

 
 

Суперлига 

 
# команда в п о
1.  Днепр 13 1 27
2. Будивельник 11 3 25
3. Галичина 8 6 22
4. Кремень 8 6 22
5. Говерла 7 7 21
6. БК Харьков  6 8 20
7. Хортиця 2 12 16
8. БК Одесса 1 13 15
ФУТБОЛТаблоУкраинаЕвропаПрочиеЛЧЛЕСборная УкраиныЕВРО-2012БАСКЕТБОЛТаблоЧМ-2014УкраинаНБАЕвропаМирЕврокубкиЕвробаскетЖенщиныNCAA + школыХОККЕЙТаблоУкраинаНХЛКХЛЕвропаАВТО/МОТОФормула-1РаллиМотоспортПрочиеИстория автоспортаТЕННИСНовостиРейтинг ATPРейтинг WTAКалендарь (муж)Календарь (жен)БОКС+MMAНовости боксаКалендарь боёвНовости ММАКалендарь боёв ММАЗИМНИЕНовостиДРУГИЕВелоспортВодныеВолейболГандболГимнастикаИгровыеЛегкая атлетикаОлимпизмСиловыеФутзалШахматыЭкстримПрочиеОЛИМПИАДА-2014НовостиРасписание и результатыРейтинг странНаши в Сочи

© 2009-2015 ООО «ИД УМХ». Все права защищены.
iSport.ua - оперативные и объективные новости спорта.

Все права на материалы, опубликованные на данном ресурсе, принадлежат ООО «ИД УМХ». Какое-либо использование материалов без письменного разрешения ООО «ИД УМХ» − запрещено. При правомерном использовании материалов с данного ресурса, гиперссылка на iSport.ua обязательна.

RSS-ленты: главноевсе новости | футбол | баскетбол | хоккей | авто/мото | теннис | бокс+MMA | другие

Игры: Фентези Футбол

Сервисы: Деньги с карты на карту

Отдел продаж Digital рекламы: reklama@umh.com.ua; Тел: +38 (044) 207-33-05, +38 (044) 207-97-00

Новости Футбола | Новости Украины | Автоновости | КП в Украине | Газета «Команда»

i.ua Rambler's Top100