Авторская колонка

все статьи автора
Олександр Золотогорський, iSport.ua
Олександр Золотогорський
Спортивний журналіст і коментатор, «2+2»

Натуральний продукт

19 июня 2014, 18:00
Ви – в супермаркеті. Ретельно досліджуєте магазинні полички. Якщо бачите літеру "Е", повертаєте продукт. Вам неодмінно треба знайти щось натуральне, чи не так?! Дивно, але у світі футболу часто-густо передують інші критерії – нині модно віддавати перевагу не натуральному, а натуралізованому…
Натуральний продукт Ви – в супермаркеті. Ретельно досліджуєте магазинні полички. Якщо бачите літеру "Е", повертаєте продукт. Вам неодмінно треба знайти ...
Диего Коста, Getty Images

Насправді, кожен випадок натуралізації треба розглядати окремо. Наприклад, хто більше заслуговує грати в збірній Україні? Бразилець Едмар, який знайшов тут другу Батьківщину і створив українську родину? Чи уродженець Хабаровська Алієв, який, схоже, взагалі Батьківщини не має, зате завжди готовий знайти в штанях паспорт із двоголовим хамелеоном і пов’язати на груди георгіївську стрічку?!

Можна довго перебирати і порівнювати різні випадки, але спробуйте собі поставити питання: чи дає натуралізація результат в історичному значенні? Чи дарує вона, ні, не спалах миттєвої перемоги, а вікову гордість?

Натуралізація розпочалася не сьогодні і не вчора. Ще в п’ятдесятих роках хитруни-італійці запровадили термін "оріундо", хоча на практиці використали його ще в тридцятих. Не вистачає гравців на Аппенінах? Чому б не запросити відомих майстрів з Латинської Америки і набундючено промовити – вони італійського походження, отже гратимуть за нашу збірну. Луіс Монті, Енріке Гуаїта і Раймундо Орсі, видатні представники аргентинського футболу, за протекцією Муссоліні і з порушенням регламентних норм були заявлені за Італію на Чемпіонат Світу 1934-го року. Скуадра Адзурра перемогла (а потім ще й у 1938-му повторила успіх ), а Орсі врятував свою нову команду у фіналі – зрівняв рахунок наприкінці гри із Чехословаччиною і дав можливість виграти в овертаймі. Найцікавіше те, що пізніше він повернувся в Аргентину і навіть зіграв ще один матч за альбіселесте. Він двічі змінив громадянство, лише підкресливши всю штучність натуралізації і тодішніх італійських перемог.

Ті буремні часи додали два Кубки Світу в італійський музей. Та вони припали пилом, який вже нікому не хочеться прибирати. Натомість назавжди в історичній пам’яті залишаться прізвища легендарних воротарів тих часів Самори і Планічки, і, звичайно, згадки про "вундертім". На початку тридцятих років царювала диво-команда з Австрії. Вони були чимось на кшталт угорців п’ятдесятих, чи бразильців часів Пеле. Неймовірна команда, яка мала вигравати той проклятий чемпіонат 34-го. Їй було легко перемагати суперників на футбольному полі, та набагато важче – протистояти фашизму. У півфіналі австрійці програли Італії – постарався шведський суддя Іван Еклінд. Він зарахував гол, коли після зіткнення з італійцем м’яч перетнув лінію воріт в руках австрійського воротаря (Пізніше Еклінд відпрацював і на фіналі, ставши для Італії своєрідним дванадцятим гравцем).

Символом віртуозної Австрії був їхній капітан і найкращий гравець Маттіас Сінделар. Його збірну вбили на піку слави. Після аншлюсу Австрії Німеччиною команду ліквідували, австрійських гравців зобов’язали виступати за збірну фюрера. Сінделар відмовився. А в 1939-му за загадкових обставин життя великого майстра обірвалося – він був знайдений в своїй квартирі після отруєння угарним газом. Сінделар прожив лише 35 років, але в пам’яті людей залишився на віки: як блискучий футболіст, борець проти нацизму і патріот, який під загрозою смерті не зрадив Батьківщину. І це коштує набагато більше, ніж музейний пил.

Роки йшли, гравці виступали за різні збірні, але найбільші успіхи здобували чомусь саме з рідними командами. Згадати хоча б легендарних Пушкаша і Ді Стефано. У 1964-му виступати за різні збірні нарешті заборонили. Але у сучасному футболі натуралізація отримала новий поштовх. Дехто вистрілив і згас, як наш старий знайомий польський нігерієць Олісадебе, дехто навіть виграв титул як іспанський бразилець Маркос Сенна, чи новий оріундо Мауро Каморанезі. Останній щоправда ніколи себе італійцем не вважав і навіть принципово не вчив слова гімну (це ж треба так ігнорувати мелодійний гімн Італії, який так і хочеться наспівувати).

Але це все квіточки. Як Сенна, так і Каморанезі ¬– важливі гравці своїх збірних. Але вони не мали статус суперзірки. Їх не викликали задля того, або зробити нібито бездоганним те, що і без них було найкращим у світі.

Виявилося, що бездоганності у футболі не існує. Принаймні, її не досягти методом натуралізації. Фурія Роха останніх років – це символ футбольної епохи і їй не потрібні консерванти. В іспанській команді вистачає гравців, що вміють симулювати, але саме Діего Коста своїми діями істотно зіпсував карму величній збірній. Він, чужородне тіло збірної Іспанії, довів майстерність зачепитися за пенальті до абсолюта. Коста виконав те, що робив завжди. Але те, що виглядає природним в хуліганському Атлетико, не має бути зброєю королівської команди. Коста з відчуттям виконаного обов’язку залишив право забити Хабі Алонсо, і саме це стало початком кінця чемпіона. Після реалізації несправедливого пенальті Іспанія не забивала ані нідерландцям, ані чилійцям. А освистаний бразильськими стадіонами Дієго Коста цілком заслужив жарти про те, що настав час йому поміняти Червону Фурію на Бундестім.

Звичайно, у фіаско збірної Іспанії багато причин. І барселонська криза жанру, і неготовність Дель Боске реагувати на зміни у футбольній реальності. Здається, хитромудрий ентренадор згаяв момент, коли треба освіжити команду, продовжив вірити у магію старих героїв і жорстоко за це поплатився.

Але найголовніше, що Іспанія втратила свою натуральність. Свій неповторний стиль, своє прагнення до новацій і контролю гри. Дієго Коста посів у збірній місце когось з іспанців, що заслужили право битися за СВОЮ країну. Хесус Навас, Альваро Негредо і безліч інших великих талантів залишилося вдома. А можливо, саме хтось із них міг би стати своєрідним новим Х-фактором для збірної Іспанії?!

Ні, тікі-така не померла. Адже, як влучно казав Карло Анчелотті: "Футбол ніколи не помирає". Просто велика гра не терпить лукавства. Про Дієго Косту в Іспанії кажуть: "У нього погане молоко", – цей фразеологізм дуже влучно характеризує манеру гри форварда. Це не означає, що Косту всі ненавидять. Навпаки, у команді Сімеоне він виглядає цілком природно. Більше того, Дієго Коста – дійсно форвард топ-класу. Але в збірній Іспанії він лише консервант. Е19. Суворо не рекомендований до вживання.  

Комментарии
Отобразить: лучшие | последние | первые
Хосе, iSport.ua
Хосе
04 июля, 22:31
Все валити на Дієго Косту я б не став..Тут мають місце серйозні прорахунки тренерського штабу!Ну і натуралізація у збірних-це "абсолютний понос"коли ж світ зможе цю хворобу подолати?
Серджо, iSport.ua
Серджо
20 июня, 15:25
Автор, чем тебе георгиевская лента не угодила? Заангажированый [censored] !
Taras Loik, iSport.ua
Taras Loik
20 июня, 10:59
"Дієго Коста посів у збірній місце когось з іспанців, що заслужили право битися за СВОЮ країну"... Така гарна стаття мала бути, але тут автор перегнув. Половина збірної Іспанії НЕ ВВАЖАЄ Іспанію СВОЄЮ країною, каталонці, баски ніколи не називали себе іспанцями, з гімну слова забрали через них
Vaako, iSport.ua
Vaako
20 июня, 10:05
якщо аналізувати окремо Косту, то я просто не можу підібрати слів.. він був ПОТРІБЕН рідній збірній, збірній яка проводить домашній ЧМ, збірній яка також вважається мало не основним претендентом на перемогу, і при всьому цьому він ЗАХОТІВ грати за Іспанію! якщо можна ось так взяти, і через якісь причини захотіти і грати в іншій збірній - навіщо тоді нам взагалі збірні країн? якщо будь яка збірна маючи фінанси може назбирати будь яких гравців з усього світу, то це помоєму не збірна називається, для таких випадків є інше визначення - клуб. система клубного футболу дуже розвинута та розгалужена, тоді давайте просто зупинимось на цьому і не будемо виснажувати гравців після напруженого сезону ще й виступами за такі псевдозбірні..
Vaako, iSport.ua
Vaako
20 июня, 09:57
я противник натуралізації в будь якому випадку, але я не думаю що присутність Кости щось змінила для іспанців на цьому ЧМ. в той же час я погоджуюсь з автором в тому плані що натуралізація Кости АБСОЛЮТНО НЕПОТРІБНА іспанцям. в них зараз найталановитіше покоління гравців в усьому світі, в тому числі їх молодь виходячи з останніх молодіжних турнірів та їх виступів за дорослі команди вже зараз готова була підтримати випадаючий з рук прапор.
Giroi, iSport.ua
Giroi
19 июня, 22:09
Ватников обидели, караул ))
Giroi, iSport.ua
Giroi
19 июня, 22:07
MUSA Для того, чтобы быть геем,нужен ещё один гей,
а вот пидарасом можно быть в одиночку (по моему скромному мнению, это высказывание очень четко тебя характеризует)
пока что ты все больше о себе да о себе, эгоист? ))
Giroi, iSport.ua
Giroi
19 июня, 22:06
tHeMaX_Автор,вот небольшой список стран с натуролизированными игроками:Англия,Франция,Бельгия,Германия,Италия,Нидерланды,Швейцария и во всех этих сборных легионеры играют ключевую роль Коста приїхва в Іспанію в дорослому віці та грав за Бразилію, а ну покажи мені когось з тих збірних які ти назвав у кого в складі є такі ж футболісти?
lorenzo, iSport.ua
lorenzo
19 июня, 21:37
Ersten Ramiras Ну давай расскажем про видчайдушного Фернца Пушкаша як кляти москали в 50х в Будпешт танки ввели, и он убежал играть за Испанию...
Чу уж там... украинских солдат убивают террористы... боже... ребята я не знаю чем вас там кормят...тв...я не смотрю не русских не украинских новостей и скажу)) все врут))) ваша славетна... далеко не славетна армия крови пьет... по хлеще немца ввойну...без приувеличений
чоловіче, іди лікуйся
tHeMaX_, iSport.ua
tHeMaX_
19 июня, 21:13
Автор,вот небольшой список стран с натуролизированными игроками:Англия,Франция,Бельгия,Германия,Италия,Нидерланды,Швейцария и во всех этих сборных легионеры играют ключевую роль
El Barto, iSport.ua
El Barto
19 июня, 21:03
MUSAАвтор, "служащий" на канале, принадлежащем кристально честному ни-разу-не-рейдеру бене коломойскому, в стиле, присущем большинству "неупереджених" журношлюх, родил очередной высер. Ну что ж, попытка политизировать футбол, согласно модному тренду, не засчитана. Крео- ноль, фактажа- ноль, аналитика- говно (мягко говоря) Собственно, не удивлен...P.S. для любителів доїбатися за ознакою мовності- я вільно розмовляю і українською (і не тільки) ))) Гадаю, коментар міг би обмежитись словами "родил очередной высер", і характеризували б вони явно не текст автора.
lorenzo, iSport.ua
lorenzo
19 июня, 19:35
Ersten Ramirasпротивно стало...читать после слов - зате завжди готовий знайти в штанях паспорт із двоголовим хамелеоном і пов’язати на груди георгіївську стрічку?!
уж слишком много дела до чужих проблем и забот... попахивает агресивным цынизмом... сцуко провокаторы...научитесь повествовать историю как факт, без украшений... ипучие лирические отступления... уж больно ополитизированые
Автор нічого не перебільшував: по-перше, Алієв після підписання контракту з "Анжи" підтвердив про наявність російського паспорту (После подписания контракта российские журналисты поинтересовались у полузащитника до сих пор ли у Алиева остался российский паспорт, так как Александр родился в Хабаровске. "Российский паспорт всегда при мне", - ответил украинец.). По-друге, під час Кубка Росії в Махачкалі, в момент коли українських солдат вбивали терористи з георгіївськими стрічками, Аліїв сидів на трибунах з такою ж стрічкою на грудях. Що тут ополітизованого? Автор все по ділу розписав!
lorenzo, iSport.ua
lorenzo
19 июня, 19:24
дякую, дуже цікава стаття. І тема зараз актуальна як ніколи. Теж часто замисювався над нею. Автор подарував чудову порцію інформації для наших роздумів, хто цього не зрозумів - це його проблеми
Молодец, Саша! Олег Владимирович доволен!!!
nazarquez, iSport.ua
nazarquez
19 июня, 18:36
nazarquezСтаття висмоктана з пальця. Не бачу зв'язку між присутністю в складі Дієго Кости і вильотом Іспанії, а також між несправедливим пенальті і відсутністю голів.stormlord Тому що стаття не про Косту, він наведений тут тільки як приклад. Дійсно, я якось навіть і не помітив. Неспроста мабуть.
frankleen, iSport.ua
frankleen
19 июня, 18:35
nazarquezСтаття висмоктана з пальця. Не бачу зв'язку між присутністю в складі Дієго Кости і вильотом Іспанії, а також між несправедливим пенальті і відсутністю голів.stormlord Тому що стаття не про Косту, він наведений тут тільки як приклад. а про що стаття? якщо я правильно розумію - суть у тому, що натуралізованим гравцям не місце у своїх "нерідних" командах. чи не попахує тут тим самим расизмом (як зокрема деталі фашистської/нацистської ідеології) яку тут так палко висміювали? про що стаття?
oter37, iSport.ua
oter37
19 июня, 18:24
Bets2k.c o m - Бесплатные прогнозы на футбол, помощь новичку, VIP прогнозы. Матчи чемпионата мира 2014
stormlord, iSport.ua
stormlord
19 июня, 18:24
nazarquezСтаття висмоктана з пальця. Не бачу зв'язку між присутністю в складі Дієго Кости і вильотом Іспанії, а також між несправедливим пенальті і відсутністю голів. Тому що стаття не про Косту, він наведений тут тільки як приклад.
nazarquez, iSport.ua
nazarquez
19 июня, 18:20
Стаття висмоктана з пальця. Не бачу зв'язку між присутністю в складі Дієго Кости і вильотом Іспанії, а також між несправедливим пенальті і відсутністю голів.
Topsportgear, iSport.ua
Topsportgear
19 июня, 18:16
Хорошая статья, даже за натурализацию не задумывался особо ранее, а сейчас отличный повод поинтересоваться, спасибо автору!
Добавить комментарий

Для участия в обсуждении пожалуйста войдите используя учётную запись iSport.ua или Football.ua. Если у вас ещё нет аккаунта — создайте его, это не займёт много времени.

НОВОСТИ РАЗДЕЛА
все новости iSport.ua - новости

ГОЛОСОВАНИЕ
все опросы
Кого бы вы назвали главным героем чемпионата мира?
Марио Гетце
Мирослав Клозе
Лео Месси
Томас Мюллер
Арьен Роббен
Луи ван Гаал
Хорхе Луис Пинто
Хавьер Маскерано


ФУТБОЛТаблоУкраинаЕвропаПрочиеЛЧЛЕСборная УкраиныЕВРО-2012БАСКЕТБОЛТаблоЧМ-2014УкраинаНБАЕвропаМирЕврокубкиЕвробаскетЖенщиныNCAA + школыХОККЕЙТаблоУкраинаНХЛКХЛЕвропаАВТО/МОТОФормула-1РаллиМотоспортПрочиеИстория автоспортаТЕННИСНовостиРейтинг ATPРейтинг WTAКалендарь (муж)Календарь (жен)БОКС+MMAНовости боксаКалендарь боёвНовости ММАКалендарь боёв ММАЗИМНИЕНовостиДРУГИЕВелоспортВодныеВолейболГандболГимнастикаИгровыеЛегкая атлетикаОлимпизмСиловыеФутзалШахматыЭкстримПрочиеОЛИМПИАДА-2014НовостиРасписание и результатыРейтинг странНаши в Сочи

© 2009-2015 ООО «ИД УМХ». Все права защищены.
iSport.ua - оперативные и объективные новости спорта.

Все права на материалы, опубликованные на данном ресурсе, принадлежат ООО «ИД УМХ». Какое-либо использование материалов без письменного разрешения ООО «ИД УМХ» − запрещено. При правомерном использовании материалов с данного ресурса, гиперссылка на iSport.ua обязательна.

RSS-ленты: главноевсе новости | футбол | баскетбол | хоккей | авто/мото | теннис | бокс+MMA | другие

Игры: Фентези Футбол

Сервисы: Деньги с карты на карту

Отдел продаж Digital рекламы: reklama@umh.com.ua; Тел: +38 (044) 207-33-05, +38 (044) 207-97-00

Новости Футбола | Новости Украины | Автоновости | КП в Украине | Газета «Команда»

i.ua Rambler's Top100