Степан Мельничук: "Екстра-ліга має стати успішним комерційним проектом"

20 ноября 2011, 10:00
| Володимир Крупчук, спецiально для iSport.ua
Президент української футзальної Екстра-ліги в ексклюзивному інтерв'ю iSport.ua розповів про деталi нещодавно підписаного договору мiж його організацією, ФФУ та Асоціацією міні-футболу України.
Степан Мельничук: "Екстра-ліга має стати успішним комерційним проектом" Президент української футзальної Екстра-ліги в ексклюзивному інтерв'ю iSport.ua ...
Фото extra-liga.org.ua
- У великому українському футболі свого часу Прем'єр-ліга була створена, щоб зняти конфлікт інтересів між ФФУ і ПФЛ. Чи можна сказати, що Екстра-ліга створювалась із такої ж причини?

- Створення Екстра-ліги у міні-футболі, футзалі, назрівало вже давно. Важко навіть сказати, коли ця ідея виникла вперше – можливо, років 5-7, а, може, і 10 тому це питання вже піднімалося. Ідея даної організації набагато ширша, ніж вирішення конфліктних ситуацій між суб’єктами футзалу: клубами, Асоціацією і іншими. Ідея у тому, що клуби є повноправними власниками у рівних частинах цієї структури. Якщо говорити мовою бізнесу, то кожен з них має свою долю, частку у цій організації. Другий момент: вони самі можуть впливати на стратегічні питання розвитку футзалу і в разі потреби розробляти, пропонувати певні програми за окремими напрямками і, відповідно, шукати шляхи їх фінансування. Ще одне – це об’єднання спонсорських можливостей у один-єдиний пакет, пул, щоб залучити додаткові шляхи фінансування. У першу чергу для того, аби вийти в інформаційну площину, організувати трансляції, а в перспективі – щоб клуби могли заробляти певні гроші на цьому.

- Яким чином згідно з підписаною угодою розподіляються повноваження між Екстра-лігою та АМФУ, зокрема, в плані вирішення конфліктних ситуацій між клубами, призначень та оцінки суддівства, винесення покарань?

- Хочемо зазначити, що 7 листопада був підписаний тристоронній Договір між ФФУ, АМФУ і Екстра-лігою. Даним документом передбачається, що право на проведення чемпіонату України і Суперкубку країни серед чоловічих команд надається Екстра-лізі. А питаннями пов’язаними із збірними командами, першою і другими лігами першості країни, жіночим футзалом, розвитком дитячо-юнацького футзалу займається АМФУ.
У Екстра-лізі створена Дисциплінарно-правова комісія, яка є першою інстанцією вирішення спірних питань. Відповідно апеляційними структурами є Контрольно-дисциплінарний комітет АМФУ і ФФУ та Апеляційний комітет ФФУ.Ідея даної організації набагато ширша, ніж вирішення конфліктних ситуацій між суб’єктами футзалу: клубами, Асоціацією і іншими.


Щодо роботи суддівського та інспекторського корпусу. Даний напрямок курує комітет арбітрів та інспекторів ФФУ. Безпосередньо відбором, призначенням, підготовкою арбітрів займається комісія з арбітражу та інспектування АМФУ.

- Чи збережеться вплив ФФУ на футзал в Україні в тому ж обсязі, як це було раніше? Якщо ні, то чому вирішили від цього відмовитися?

- ФФУ є єдиною національною федерацією із розвитку футболу в Україні, яка визнана ФІФА і УЄФА. Але вимогою сьогоднішнього часу є створення професійної організації, яка почала б системно займатись розвитком футзалу і перетворенням його у комерційний продукт. Саме тому, й створена Екстра-ліга. Але вплив ФФУ на футзал залишиться.


- Чому договір був підписаний так пізно – вже після початку чемпіонату?

- Договір був підписаний ще до початку чемпіонату. А саме, 22 серпня, був підписаний договір між АМФУ та Екстра-лігою, у якій АМФУ передала права на проведення чемпіонату Екстра-лізі. А вже згодом, коли всі нормативно-правові документи пройшли юридичний аналіз ФФУ, дане питання було винесене на Виконком ФФУ. І вже після цього підписаний тристоронній договір між ФФУ, АМФУ і Екстра-лігою. Зважаючи на те, що Екстра-ліга новостворена організація, було складно до початку сезону владнати всі нормативно-правові аспекти. Звичайно, було б ідеально щоб цей договір був підписаний до початку сезону. Переконаний наступного року текст договору ми подамо своєчасно і сподіваємось, що підпишемо його вже одразу після закінчення цього сезону. Але ще раз наголошу, що на даний момент всі юридичні засади впорядковано.

- Відношення до підняття оплати арбітрів і делегатів?

- Створення Екстра-ліги попало не на дуже хороший економічний час. За спиною маємо одну кризу, на порозі – іншу. На даному етапі завдання зберегти оплату на цьому рівні, яка є.Створення Екстра-ліги попало не на дуже хороший економічний час. Також вважаю, що розмір оплати повинен збільшуватись, але звісно, повинна паралельно підвищуватись і кваліфікація арбітрів. Зараз у нас є повне порозуміння у цій темі із АМФУ та ФФУ. Думаю, що із наступного сезону ми підвищимо оплату, але хочемо говорити не тільки про оплату але й про комплексну підготовку арбітрів, а відповідно і покращення роботи суддів. Ми не хочемо вмішуватись у роботу комісії арбітрів та інспекторів АМФУ, але готові сприяти підвищенню професіоналізму даного напрямку роботи .

- Чому вирішили відмовитись від проведення плей-офф?

- В першу чергу, через кількість учасників. На Загальних зборах президенти клубів вирішили, що при такій кількості команд проводити плей-офф є недоцільно. Але більшість президентів клубів, висловились, що при розширені ліги однозначно потрібно повернутись до проведення плей-оф.

- У чемпіонаті сім команд, причому дві з Харкова і жодної з Києва. Є перспективи виникнення клубу у столиці?

- Одним із завдань Екстра-ліги – є розширення кількості команд. Не тільки із Києва, але й з інших регіонів, де традиції футзалу склались історично. Це і Запоріжжя, і Донецьк, і Дніпропетровськ. У першій лізі є команди, у плани яких входить підвищення у класі. Також в багатьох любительських лігах грає багато сильних гравців, і є доволі конкурентоздатні клуби, які при відповідному підсиленні і організації інфраструктури змогли поповнити ряди Екстра-ліги. Так що сподіваємось, що кількість команд у Екстра-лізі буде збільшуватись. Сподіваємось, що кількість команд у Екстра-лізі буде збільшуватись. Мене уже запитували: "Скільки клубів Ви б воліли бачити у складі Екстра-ліги максимально?". І я відповів, що не бачу проблеми, якщо через 5-7 років у нас буде 30 клубів. З точки зору організації змагань, це цілком реально. А кількість населення України, кількість територіальних центрів, невисокі у порівнянні з іншими ігровими видами спорту видатки, можуть дозволити такій кількості команд брати участь у змаганнях Екстра-ліги.

- Деталі щодо зняття клубу "Титан-Зоря".

- Ми до останнього часу спілкувались із керівництвом клубу, для того щоб спільними зусиллями забезпечити їхню участь у чемпіонаті. Але, на жаль, клуб не зміг взяти участь у Екстра-лізі цього сезону, в першу чергу із причин спортивної інфраструктури, комплектації команди, фінансових можливостей. Але ми сподіваємось, що на наступний сезон вони зможуть вирішити всі проблемні питання і ця команда долучиться до клубів Екстра-ліги. Екстра-ліга постійно працює у цьому напрямку.


- Чи є перспективи появи українського футзалу на телебаченні? Хоча б матчів єврокубків?

- Те що футзал має появитись на телебаченні - це пріоритет нашої роботи, яка тісно пов’язана із пошуком спонсорів і партнерів. У нас вже є поступ у цьому питанні. В нас є домовленості із кількома телеканалами, про те, що вони показують сюжети із матчів Екстра-ліги у новинах. Це й Перший національний, і ТРК "Ера", і ТРК "Київ". Лише завдячуємо компаніям, які погодились на наші умови.

На сьогоднішній день ми допомогли контактами телеканалу ІНТЕР. Матчі у єврокубках нашого чемпіона "Урагану" будуть висвітлюватись на провідному телеканалі країни.

Частково відбувається показ ігор на регіональних каналах. Але вважаю, що величезним кроком уперед є онлайн інтернет-трансляції. Також паралельно працюємо над тим, щоб наступного сезону показати найцікавіші ігри по телебаченню.

-Українські клуби не аутсайдери в Європі, але інфраструктурно програють російським і, тим більше, європейським. Яким чином Екстраліга буде сприяти клубам у вирішенні питань з залами, підготовкою, базою?

- Це болюче питання протягом 20 років, яке не можуть вирішити не тільки футзал, але й інші види спорту. Завдяки Євро-2012 у нас з’являться сучасні спортивні новобудови. Але неправильно, коли для того, щоб побудувати спортивні комплекси, нам потрібно отримати право проводити Євро. Логіка повинна бути в іншому: держава має забезпечити такі умови, щоб спортивні клуби могли ставати фінансово сильними, інфраструктурно сильними. Я розумію, що сьогодні будувати спортивні споруди не рентабельно, вони не приносять прибутків, далеко не завжди навіть самоокуповуються. Але, з іншого боку, є приклади прекрасних спортивно-торгово-розважальних комплексів. Скажімо, "Термінал" у Броварах, де є льодова арена. Замість арени може бути зал для ігор з м’ячем на 3, 5 чи навіть 8 тисяч місць.
Матчі у єврокубках нашого чемпіона "Урагану" будуть висвітлюватись на провідному телеканалі країни.
Я бачу майбутнє за подібними центрами, де б цілою родиною можна було провести день, де були б і спортивні майданчики, і фітнес-центри, і кінотеатри, і торгові центри. Тим більше, що за останніми даними, Україна забезпечена подібними торговими центрами (я не беру зараз до уваги спорт) лише на 20 відсотків. Тут маємо величезну нішу, тим більше у майбутньому ті ж торгові центри могли б ставати партнерами спортивних клубів. Ми ж знаємо, що у великих компаніях, які розраховують на перспективу, завжди є поняття соціальної відповідальності. Це б також давало додаткову можливість для ефективної іміджевої  реклами, а людям – можливість задовольнити свої інтереси. Плюс – це дуже хороша можливість виховання здорового, активного покоління.

-Питания про легіонерів в українському футзалі: чи є загроза втрати і так не дуже сильної школи, особливо, в командах-фаворитах чемпіонату?

- На даний момент питання по легіонерах в українському футзалі гостро не стоїть, і навіть лідер у цьому Торгові центри могли б ставати партнерами спортивних клубівпитанні івано-франківський "Ураган" системно працює із своєю школою підготовки резерву. Тому на найближчі кілька років я думаю, що ми позбавлені дискусій, щодо обмеження кількості легіонерів. А з наступного року ми будемо пропонувати зробити чемпіонат серед дублерів. Це б дозволило залучити додаткову увагу уболівальників, підвищити майстерність українських гравців, системно готувати резерв з українських спортсменів.

- За аналогією з футболом: багато клубів звинувачують Прем'єр-лігу в непрозорому використанні внесків. Чи може виникнути така ж ситуація з Екстра-лігою і, яка фінансова складова участі клубу в чемпіонаті. Який розмір внесків, як і на що вони розподіляються.

- Що стосується внесків і витрат, то є сформований бюджет. Вступний внесок для клубу був у розмірі 110-ти тисяч гривень на сезон. Цифра ця могла бути й менша, але ми спочатку думали що буде більше клубів. Внески мали залишитись на попередньому рівні, тобто в районі 80 тисяч. У цьому році основні витрати пов’язані з реєстрацією організації, запуску роботи дирекції, оренда офісу, оплата роботи працівників, також витрати на поліграфічну продукцію, банери, шеврони і т.д.Вступний внесок для клубу був у розмірі 110-ти тисяч гривень на сезон.

Також, зважаючи на потреби національної збірної України, клуби погодились підтримати низку навчально-тренувальних зборів та участь збірної команди у міжнародних турнірах, для того, щоб якнайкраще підготуватись до відбіркових матчів  чемпіонату світу і фінальної частини чемпіонату Європи.
Комментарии
Отобразить: лучшие | последние | первые
Fenix13, iSport.ua
Fenix13
22 ноября, 09:49
ДОРОГА РЕДАКЦІЄ ДАНОГО САЙТУ - В ІТАЛІЇ ТРИВАЄ ФУТЗАЛЬНИЙ ЧЕМПІОНАТ ДЕ НАШ УРАГАН ГРАЄ В КВАРТЕТІ КОМАНД ДЕ НАВІТЬ Є МИНУЛОРІЧНИЙ ПЕРЕМОЖЕЦЬ, ВИ ЩО ЗА ЦИМ НЕ СЛІДКУЄТЕ, ЗІГРАНО ВЖЕ 3 МАТЧІ - ЧОМУ У ВАС ТИШИНА, ДИВНО ЯКОСЬ (АБО НЕ ПРОФЕСІЙНО)(((( А ВИ ПОДАЄТЕ ЗОВСІМ ІНШІ НОВИНИ(((( КОМУ ЦІКАВА ДАНА СТАТТЯ((((
Добавить комментарий

Для участия в обсуждении пожалуйста войдите используя учётную запись iSport.ua или Football.ua. Если у вас ещё нет аккаунта — создайте его, это не займёт много времени.

НОВОСТИ РАЗДЕЛА
все новости iSport.ua - новости

 
 

Футзал. Экстра-лига

# команда и о
1. Локомотив 18 46
2. Спортлидер 18 39
3. ЛТК 18 34
4. Кардинал 18 33
5. Энергия 18 29
6. Ураган 18 27
7. Титан-Заря 18 20
8. Лукас 18 18
9. СумДУ 18 8
10. Приват 18 5

 
 

Экстра-лига. Бомбардиры

# Игрок Г (И)
1. Дмитрий Калуков (Спортлидер) 22  (20)
2. Роман Бакум (Приват)  19 (18)
3. Валентин Цвелых (Лукас)  18 (18)
ГОЛОСОВАНИЕ
все опросы
Спортсмен года в Украине
Элина Свитолина (теннис)
Александр Усик (бокс)
Георгий Зантарая (дзюдо)
Елена Костевич (пулевая стрельба)
Ольга Саладуха (тройной прыжок)
Игорь Северин (самбо)
Дарья Зевина (плавание)
Сергей Фролов (плавание)
Юлия Ткач (вольная борьба)
Олег Верняев (спортивная гимнастика)
Юрий Чебан (гребля)
Ольга Харлан (фехтование)
Анна Ризатдинова (худ. гимнастика)
Богдан Бондаренко (прыжки в высоту)
Юлия Джима (биатлон)
Валя Семеренко (биатлон)
Вита Семеренко (биатлон)
Елена Пидгрушная (биатлон)
Василий Ломаченко (бокс)


ФУТБОЛТаблоУкраинаЕвропаПрочиеЛЧЛЕСборная УкраиныЕВРО-2012БАСКЕТБОЛТаблоЧМ-2014УкраинаНБАЕвропаМирЕврокубкиЕвробаскетЖенщиныNCAA + школыХОККЕЙТаблоУкраинаНХЛКХЛЕвропаАВТО/МОТОФормула-1РаллиМотоспортПрочиеИстория автоспортаТЕННИСНовостиРейтинг ATPРейтинг WTAКалендарь (муж)Календарь (жен)БОКС+MMAНовости боксаКалендарь боёвНовости ММАКалендарь боёв ММАЗИМНИЕНовостиДРУГИЕВелоспортВодныеВолейболГандболГимнастикаИгровыеЛегкая атлетикаОлимпизмСиловыеФутзалШахматыЭкстримПрочиеОЛИМПИАДА-2014НовостиРасписание и результатыРейтинг странНаши в Сочи

© 2009-2015 ООО «ИД УМХ». Все права защищены.
iSport.ua - оперативные и объективные новости спорта.

Все права на материалы, опубликованные на данном ресурсе, принадлежат ООО «ИД УМХ». Какое-либо использование материалов без письменного разрешения ООО «ИД УМХ» − запрещено. При правомерном использовании материалов с данного ресурса, гиперссылка на iSport.ua обязательна.

RSS-ленты: главноевсе новости | футбол | баскетбол | хоккей | авто/мото | теннис | бокс+MMA | другие

Игры: Фентези Футбол

Сервисы: Деньги с карты на карту

Отдел продаж Digital рекламы: reklama@umh.com.ua; Тел: +38 (044) 207-33-05, +38 (044) 207-97-00

Новости Футбола | Новости Украины | Автоновости | КП в Украине | Газета «Команда»

i.ua Rambler's Top100