Авторская колонка

все статьи автора
Ярослав Друзюк, iSport.ua
Ярослав Друзюк
Обозреватель английского футбола

Здивуй мене

02 июня 2015, 21:30
Колумніст iSport.ua розповідає про те, що непередбачуваність футбольних матчів втрачає свій статус головної переваги спорту номер один.
Здивуй мене Колумніст iSport.ua розповідає про те, що непередбачуваність футбольних матчів втрачає свій статус головної переваги спорту номер один.
Getty Images

Одна з тих цитат, завдяки яким за Пепом Гвардіолою закріпився  імідж головного футбольного романтика: “У футболу безліч фіналів, але він не має кінця”. Проте з закінченням травня, весни, а отже і періоду кубкових фіналів (хоча її величність Ліга чемпіонів на себе чекати ще примушує) ми все одно починаємо грішити певним підведенням підсумків. У цьому контексті тенденція втрати фінальними зустрічами своєї непередбачуваності є однією з найбільш популярних тем для обговорення.

Правда в тім, що в кожному з фіналів національних кубків п’яти провідних країн Європи перемогу здобув відвертий фаворит матчу. В Англії Арсенал не знайшов спротиву в особі Астон Вілли, а в Іспанії Атлетик не зміг нічого протиставити Барселоні. Італія? Ювентус не зупинив навіть симпатичний Лаціо Стефано Пьйолі. У Франції ж гегемонію ПСЖ не зумів порушити Осер. Трохи інша ситуація склалась на вихідних у Берліні, однак навіть попри відсутність у фінальному матчі Кубка Німеччини Баварії перемогу в матчі здобув колектив, який на турнірній дистанції сезону виглядав набагато краще за свого конкурента.



Прикрість для українських футбольних вболівальників, але й Дніпро на фінал Ліги Європи виходив у статусі аутсайдера і зрештою у грі проти більш класного суперника цей статус виправдав. Команда Мирона Маркевича написала одну з найцікавіших історій цього європейського сезону, давши серйозний бій і в варшавському фіналі, та закономірність перемоги Севільї, сподіваюсь, не поставить під сумнів навіть найбільш пристрасний вболівальник Дніпра. Колектив Унаї Емері контролював перебіг гри, вмикав набагато вищі оберти та максимально компактно й організовано діяв на котратаках, власне, ключовому аспекті цього матчу. Тому й ніякою несподіванкою підсумковий тріумф іспанців не став.

Розчарування Дніпра, втім, зрозуміти легко. Навіть погоджуючись на роль аутсайдера, прихильники дніпропетровської команди залишали в своїх очікуваннях від гри на Народовому місце для так званої “магії фіналу”. “У вирішальному матчі може трапитися все”, - повторюють свою мантру телетранслятори і організатори турнірів. “Згадайте про славетні перемоги андердоґів”, - заохочують журналісти. Це навіть не обман, а дуже тонка категорія окозамилення: усі ж ніби розуміють, що успіх аутсайдерів (або, як їх називають в Англії, “вбивць гігантів”) залишає настільки приємні спогади насамперед через свою рідкість. Та зрозуміло, що фінал, в якому все ясно ще до стартового свистка, особливого інтересу не викличе. “Магія фіналу” у такому випадку стає останнім аргументом. А вже потім у хід ідуть теорії змови.

Чи викликав би фінал Арсенал - Ліверпуль більший інтерес масової аудиторії, ніж матч Арсенал - Астон Вілла? Певна річ, навіть якщо ми виставимо за дужки сентименталізм прощального концерту Стівена Джеррарда. Чи розчарувалися б організатори, якби за турнірною сіткою в фіналі Кубка Короля зустрілися Реал і Барселона? Та вони тільки й мріяли про це! Годі й казати про незвичну відсутність Баварії на Олімпіаштадіоні. Очевидно і те, що подібні судження є безглуздими з точки зору тверезого розуму та будь-яких спортивних принципів. Не варто, певно, пояснювати, що головною перевагою кубкових турнірів є саме непередбачуваність розвитку подій на всій їхній дистанції. А непередбачуваність, як відомо, є чи не найбільшою перевагою футболу як спорту.

Здивуй мене

Принаймні так було прийнято вважати. Нещодавнє дослідження представників університетів Ліверпуля і Ланкастера, доктора Бабатунде Бураїмо і доктора Роба Сіммонса, які скрупульозно проаналізували 631 матч англійської Прем’єр-ліги за критеріями неочікуваності і популярності, свідчить про зміни у цьому уявленні. Висновок науковців говорить про те, що за останні кілька років найбільш рейтинговими футбольними матчами на британському телебаченні були не ті, які представляли певну інтригу, а ті ігри, що давали можливість побачити якомога більше зіркових імен на екрані. В умовах, коли за останні десять років лише шість команд займали місця в топ-четвірці АПЛ, перевага ярлика над змістом не здається чимось дивним. Спортивна складова футболу втрачає свій пріоритет і поступається складовій розважальній - ось підсумок цього дослідження.

Зрозуміло, що й непередбачуваність футбольного матчу у такому випадку відходить на тло. Масовий глядач (перш за все, підписник спортивного пакету ТБ), завдяки якому, власне, світовий футбол і набув сучасних гігантоманських обрисів, не зацікавлений у тому, щоб результат гри його здивував. Понад те, за такою логікою, результат його здебільшого не надто цікавить, адже стежить він насамперед за гучною вивіскою матчу і двома десятками зірок, які вийшли на поле. А отже, і перемога відвертого аутсайдера в кубковому фіналі для нього не буде стимулом оновити підписку на умовний Sky Sports. Інша справа, якщо в фіналі Ліги чемпіонів нарешті зустрінуться Реал і Барселона.

Здивуй мене

Тому й виходить, що попри всі претензії до травневих фіналів невеликої групи людей масова аудиторія цих матчів повинна була бути ними задоволена. Сприймати це варто однозначно: футбол продовжує освоюватися в царині розважального бізнесу і це не може не впливати на його визначні особливості. Чи можна цьому зарадити і чи потрібно це хоч комусь - ще те питання.

Фото Getty Images

Комментарии
Отобразить: лучшие | последние | первые
Lwowich, iSport.ua
Lwowich
02 июня, 23:56
Дніпро зіграв,так як міг в даному матчі.Для мене вихід у фінал ФК Дніпро-це сенсація.

P.S. Треба підсилення.
Corvvin, iSport.ua
Corvvin
02 июня, 23:45
Все як завжди: за мову - респект. За текст - а толку було його читати (чи писати). Можна подумати, вихід в фінал АВ - то не сенсація. Та й не думаю, що глори Барси в 50-70 роках хотіли непередбачуваних програшів від всіляких депорів та ейбарів...
damnmouse, iSport.ua
damnmouse
02 июня, 22:30
Дякую автору за статтю на рідній мові! Що стосується змісту, то:

Against Modern Football!
Dynamo Kiev, iSport.ua
Dynamo Kiev
02 июня, 21:52
AlexWadeЯ здивувався коли побачив статтю на айспорті на українській мові. Дуже дякую автору, приємно читати. Дивно що на українському сайті велика рідкість побачити текст на рідній мові. УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ.Если приятно видеть статью на украинском языке, то и писать надо грамотно на этом же языке.
AlexWade, iSport.ua
AlexWade
02 июня, 21:48
Я здивувався коли побачив статтю на айспорті на українській мові. Дуже дякую автору, приємно читати. Дивно що на українському сайті велика рідкість побачити текст на рідній мові.
гость, iSport.ua
гость
02 июня, 21:40
Эта статья на порядок лучше, чем вот та статья-перевод какого-то британского издания. Давайте больше такого.
Добавить комментарий

Для участия в обсуждении пожалуйста войдите используя учётную запись iSport.ua или Football.ua. Если у вас ещё нет аккаунта — создайте его, это не займёт много времени.

НОВОСТИ РАЗДЕЛА
все новости iSport.ua - новости

ГОЛОСОВАНИЕ
все опросы
По силам ли Лестеру выиграть чемпионство АПЛ?
Да
Нет


ФУТБОЛТаблоУкраинаЕвропаПрочиеЛЧЛЕСборная УкраиныЕВРО-2012БАСКЕТБОЛТаблоЧМ-2014УкраинаНБАЕвропаМирЕврокубкиЕвробаскетЖенщиныNCAA + школыХОККЕЙТаблоУкраинаНХЛКХЛЕвропаАВТО/МОТОФормула-1РаллиМотоспортПрочиеИстория автоспортаТЕННИСНовостиРейтинг ATPРейтинг WTAКалендарь (муж)Календарь (жен)БОКС+MMAНовости боксаКалендарь боёвНовости ММАКалендарь боёв ММАЗИМНИЕНовостиДРУГИЕВелоспортВодныеВолейболГандболГимнастикаИгровыеЛегкая атлетикаОлимпизмСиловыеФутзалШахматыЭкстримПрочиеОЛИМПИАДА-2014НовостиРасписание и результатыРейтинг странНаши в Сочи

© 2009-2015 ООО «ИД УМХ». Все права защищены.
iSport.ua - оперативные и объективные новости спорта.

Все права на материалы, опубликованные на данном ресурсе, принадлежат ООО «ИД УМХ». Какое-либо использование материалов без письменного разрешения ООО «ИД УМХ» − запрещено. При правомерном использовании материалов с данного ресурса, гиперссылка на iSport.ua обязательна.

RSS-ленты: главноевсе новости | футбол | баскетбол | хоккей | авто/мото | теннис | бокс+MMA | другие

Игры: Фентези Футбол

Сервисы: Деньги с карты на карту

Отдел продаж Digital рекламы: reklama@umh.com.ua; Тел: +38 (044) 207-33-05, +38 (044) 207-97-00

Новости Футбола | Новости Украины | Автоновости | КП в Украине | Газета «Команда»

i.ua Rambler's Top100