"Вчера", "сегодня" и "завтра" хмельницкого хоккея

08 декабря 2009, 09:29
Руслан Рудомский об истории и перспективах хоккея в регионе.
"Вчера", "сегодня" и "завтра" хмельницкого хоккея Руслан Рудомский об истории и перспективах хоккея в регионе.
1985, proskurov.info

Як відомо, у 2010 році країна відзначатиме 100-річчя українського хокею з шайбою. Також, з 22 по 28 березня 2010 року в Україні пройде юніорський чемпіонат світу з хокею – подія для нашої, відверто кажучи, не хокейної країни вкрай непересічна. І взагалі, з хокеєм у нас в країні суцільний парадокс: володарем Кубку Стенлі (найпочеснішого клубного хокейного трофею Світу) 2009-го року став українець Руслан Федотенко, а тим часом четверо українських хокеїстів почали виступати за збірну... Румунії.

А що ж діється з хокеєм у провінції? Не знаю як де, а у Хмельницькому справи такі: 3 жовтня 2007 року постановою Уряду було затверджено Держпрограму Хокей України, в рамках якої у 2008-2012 роках в Україні має бути побудовано 30 спортивних споруд із штучним льодом для хокею. Хмельницька міська рада відреагувала на це рішення миттєво, виділивши 25 тисяч квадратних метрів землі для будівництва Льодового палацу, в рамках реалізації цієї програми. Однак, замість запланованих раніше 150 млн. грн. у 2009-му році виділили аж… 35 млн. грн. Тому, сподіватись на появу найближчим часом Льодового Палацу у нашому місті не доводиться…

Попри те, 19 лютого 2009 року на приватній ковзанці "Льодовий період" (парк імені Франка) відбулась епохальна для нашого міста подія: формально – відкриття Першого чемпіонату міста Хмельницького з хокею з шайбою, а глобально – відродження хокейних традицій міста. Команда Ротор стала першим, у новітній історії, чемпіоном міста. А наприкінці вересня у місті відбувся перший Кубок міського голови з хокею.

Але, говорити, що хокей у Хмельницькому лише зароджується, не зовсім правильно. За радянських часів  хмельницьких хокеїстів знали далеко за межами держави. Потім для хмельницького хокею настали скрутні часи. Проте, за словами самих хокеїстів, вони не припиняли тренувань навіть після офіційного припинення функціонування команди (щоправда, на змагання вже не їздили). Група ентузіастів щозими розчищала лід на Південному Бузі, створюючи імпровізоване хокейне поле. І хоча з тих пір минуло багато часу, хмельницький хокей досі продовжує виживати на голому ентузіазмі.

Адже, поштовхом до відродження хокею стали не цілеспрямовані дії Федерації хокею області (ага, виявляється є в нас така і досить давно функціонує), а… відкриття приватної ковзанки. Простіше кажучи: з’явилось місце для тренувань – з’явились хокейні команди.

Для порівняння: ще минулого року на Херсонщині було розроблено регіональну Програму розвитку хокею до 2012 року, глобальною метою якої є забезпечення участі команди області у чемпіонаті України з хокею. До речі, у південному Херсоні функціонує цілих два льодових центри. А в Хмельницькому? Одна маленька приватна ковзанка…

В місті більше пропагується такий вид спорту, як футбол. А от хокей – ні. Можливо й тому, що хокей сьогодні – задоволення не з дешевих. До прикладу, лише екіпірування коштує щонайменше 800 доларів. Перебування на льоду теж не безкоштовне – за оренду ковзанки доводиться платити.

Попри усі труднощі, у Хмельницькому сьогодні сформовані та постійно тренуються й змагаються між собою 5 аматорських хокейних команд: Насолода (капітан команди Гакало Валентин), ЛАДА-SV (капітан Попик Віктор), Проскурів (капітан Садовий Сергій), Атріум (капітан Дрободский Олександр) та Ротор (капітан команди Алексейчук Олег). Місцеві хокеїсти мають змогу тренуватися двічі на тиждень.

Для прикладу, можна проаналізувати стан справ з хокеєм у наших сусідів. У Вінниці постійно існує 8-9 команд різного рівня підготовки та три повноцінні льодові арени – дві відкрито минулого року, одна - поточного. А от у Тернополі справи ще гірші, ніж у нас: місцева команда раз на тиждень тренуватись їздить у Івано-Франківськ. Взагалі Тернопіль у цьому плані сильно програє. Як і у Хмельницькому, там все тримається на ентузіазмі людей, які люблять цей вид спорту.

В цілому, можна зробити висновок, що ситуація з хокеєм у Хмельницькому далеко не найгірша. Хоча, може бути й кращою. Виділення міською владою землі під Льодовий Палац та заплановане (разом Федерацією хокею) проведення у місті щорічних хокейних чемпіонатів дають привід сподіватись, що відродження в нашому місті цього виду спорту матиме перспективу.

Руслан Рудомський, спецiально для iSport.ua

Комментарии
Добавление комментариев отключено администрацией сайта.
НОВОСТИ РАЗДЕЛА
все новости iSport.ua - новости

Чемпионат Украины

  31 марта 2016  
 
 

ЧЕМПИОНАТ УКРАИНЫ

# команда и о
1. Донбасс 42 113
2. Дженералз 42 106
3. Кременчуг 42 104
4. Витязь 42 66
5. Белый Барс 42 58
6. Рапид 42 24
7. Компаньон 42 21
8. ХК Юность 42 12
 
 
 
 
 

БОМБАРДИРЫ

# игрок/клуб г+п и
1. Никита Буценко (Донбасс) 132 42
2. Сергей Бабинец (Донбасс) 119 40
3. Владимир Чердак (Донбасс) 102 42
4. Виктор Захаров (Донбасс) 94 41
5. Артем Гниденко (Дженералз) 92 35
 
 
 
 
 

СНАЙПЕРЫ

# игрок/клуб ш и
1. Владимир Чердак (Донбасс) 55 42
2. Никита Буценко (Донбасс) 53 42
3. Виктор Захаров (Донбасс) 49 41
4.  Сергей Бабинец (Донбасс) 45 40
5. Иван Савченко (Дженералз) 45 41
 
 
 
 
 

АССИСТЕНТЫ

# игрок/клуб п и
1. Никита Буценко (Донбасс) 79 42
2. Сергей Бабинец (Донбасс) 74 40
3. Денис Кочетков (Донбасс) 61 36
4. Артем Гниденко (Дженералз) 60 35
5. Павел Большаков (Витязь) 55 35
 
 
 


ГОЛОСОВАНИЕ
все опросы
Кто должен возглавить сборную Украины после ухода Годынюка?
Заслуженный отечественный специалист
Молодой украинский тренер
Молодой специалист из Европы или Северной Америки
Именитый иностранец
ФУТБОЛТаблоУкраинаЕвропаПрочиеЛЧЛЕСборная УкраиныЕВРО-2012БАСКЕТБОЛТаблоЧМ-2014УкраинаНБАЕвропаМирЕврокубкиЕвробаскетЖенщиныNCAA + школыХОККЕЙТаблоУкраинаНХЛКХЛЕвропаАВТО/МОТОФормула-1РаллиМотоспортПрочиеИстория автоспортаТЕННИСНовостиРейтинг ATPРейтинг WTAКалендарь (муж)Календарь (жен)БОКС+MMAНовости боксаКалендарь боёвНовости ММАКалендарь боёв ММАЗИМНИЕНовостиДРУГИЕВелоспортВодныеВолейболГандболГимнастикаИгровыеЛегкая атлетикаОлимпизмСиловыеФутзалШахматыЭкстримПрочиеОЛИМПИАДА-2014НовостиРасписание и результатыРейтинг странНаши в Сочи

© 2009-2015 ООО «ИД УМХ». Все права защищены.
iSport.ua - оперативные и объективные новости спорта.

Все права на материалы, опубликованные на данном ресурсе, принадлежат ООО «ИД УМХ». Какое-либо использование материалов без письменного разрешения ООО «ИД УМХ» − запрещено. При правомерном использовании материалов с данного ресурса, гиперссылка на iSport.ua обязательна.

RSS-ленты: главноевсе новости | футбол | баскетбол | хоккей | авто/мото | теннис | бокс+MMA | другие

Игры: Фентези Футбол

Сервисы: Деньги с карты на карту

Отдел продаж Digital рекламы: reklama@umh.com.ua; Тел: +38 (044) 207-33-05, +38 (044) 207-97-00

Новости Футбола | Новости Украины | Автоновости | КП в Украине | Газета «Команда»

i.ua Rambler's Top100